Redning er bare lotteri

Visste du at livredning i Norge avhenger av utbredt spillegalskap?

nrk-redningsskoyte-23-10-2012

Visste du at det er norsk politikk at samfunnets evne til livredning på land, i lufta og på sjøen er overlatt til et sjansespill som avhenger av spillegalskap?

Nrk.no skriver i dag om frykt hos Røde Kors, Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp for at de skal komme ut med reduserte spilleinntekter når kulturdepartementet nå skal justere fordelingsnøkkelen. Se hele saken på nrk.no.

Det er uheldig at dette er hele saken. At det ikke foregår tankevirksomhet nok til at noen i dette nyhetsmediet ser det opprørende i at dette er saken, at redning – at livredning, liv og lemmer og dyre skip og båter – avhenger av opprettholdelse av spillegalskap i det norske folk. Redningselskapet frykter de må parkere 10 av sine 42 redningsskøyter når kulturdepartementet endrer på fordelingen av overskuddet fra Norsk Tipping.

Det ser ut til på denne saken som at spilleoverskudd er alt Norge har å fordele til livredning. Sjekk selskapenes årsberetninger med tilhørende regnskaper; Den norske statens bidrag, via kulturdepartementet, til disse frivillige, men tross alt livsviktige organisasjonene, avhenger av spillegalskap. Ingen skattepenger eller avgiftskroner til utrykning med ambulanse, redningsskøyte, helikopter.

Redningsskøyta er ingen offentlig etat. Det må være svært mange som ikke har oppfattet det. I utlandet har man imidlertid oppfattet det som noe eksotisk, verdt en TV-serie produsert av ITV, det største kommersielle britiske TV-selskapet, som har produsert dokusåpen Redningsskøyta, som også går på TV3, og er tilgjengelig gratis på TV3 Play: http://www.tv3play.no/program/redningsskoyta

Sjekk gjerne også Redningselskapets egne nettsider www.redningsselskapet.no.

Noen som husker «knipsekassene»? De hang der med logo fra Røde Kors eller Redningsselskapet, som altså er frivillige organisasjoner, ikke noe slags redningsskøyterederi eller leiteaksjonsindustri med kommersiell omsetning.

De redder liv, det kan synes som en offentlig oppgave, som sykehus og fastleger, men det aller meste av redningsinnsatsen gjøres uten lønn, av frivillige. Finansiering av biler og båter og utstyr er ikke noen viderefordeling av skatter og avgifter. Det handler om tipping. Om pengespill. Om fordeling av overskudd.

Da dengang kulturminister Trond Giske rodde i land forbudet mot spilleautomater, forsvant også knipsekassene. Inntektene til disse frivillige redningslagene skulle sikres med en fordelingsnøkkel fra Norsk Tipping, til «kultur og idretts» store skrekk.

Giskes beroligende ord den gang, noen husker dem fremdeles, var at de, staten, via Norsk Tipping, skulle legge til rette for å øke tippeselskapets omsetning for å dekke opp for tapt omsetning, altså inntekter fra spillegale, som var offer for de aggressive, tyvaktige, og nå fordbudte spilleautomatene.

Det er på tide at noen tar til orde for at redningskapasiteten vi behøver her i landet ikke skal stå og falle på spilleomsetning eller andre særavgifter. Ja, slik finansiering er særavgift som er lagt på spillerens innsats.

Derfor er i dag slik redning rent lotteri i Norge.

Lagre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s