Med Trump, for en bedre verden

I de neste fire årene er det ikke presidenten som skal styre USA, men det hvite hus, senatet og representantenes hus. Presidenten er i mindretall i alle tre hus. Republikanerne har flertall i alle tre. 

Republikanernes nest viktigste oppgave i de neste fire årene, blir å fjerne et hvert grunnlag for at en sånn type som Donald Trump kan bli valgt til presidentkandidat igjen. Det betyr at de må føre en bedre politikk enn Hillary Clinton ville vært i stand til. Republikanerne har da faktisk sendt ut følere til demokratene om mer samarbeid i kongressen for å motvirke presidentens uberegnelighet.

Men det er viktig å være klar over et par tre ting om Donald Trump: 

  • Han har aldri tjent en million. Langt mindre en milliard.
  • Alle store summer han har slått kloa i har han sølt bort. 
  • Alle hotellene og kasinoene og andre virksomhetene han har startet har han i praksis kjørt konkurs på få år.

Bankene har imidlertid unnlatt å slå han konkurs, og det har bare økonomiske årsaker. De kunne kastet han ut og solgt unna og fått igjen små brøkdeler av tapet. I stedet har de funnet ut at å opprettholde driften med navnet hans og hans person, vil gi tilbakebetaling av større brøkdeler av tapet.

5b8c2-trump_ice_water
Trump kan selge vann på flaske.

Navnet skjemmer ei
Så Trump kan altså ikke økonomi, Trump kan ikke business, Trump kan ikke drift, Trump kan ikke PR, han er en person man ikke kan like, men han er et varemerke, en figur, og han har et navn. Det er medieskapt. Det er alt han kan tilføre Republikanerne, Det Hvite Hus, USAs lederskap. Men ikke velgerne.

Men muren langs grensa til Mexico, den er en suksess. Ingen som bor i nærheten av den har stemt på han, men det er tydeligvis så få stemmeberettigede amerikanere som har visst om den, at de forventer at han skal bygge den. Jeg tipper det første han gjør dagen etter han sverges inn er å ta med mediene til muren og vise fram at han holder løftene sine. Sannheten er at muren allerede står der.

Alternativ til Hillary 
Hillary Clinton hadde fortjent å sitte isolert i Det Hvite Hus mens republikanerne kunne kjøre unionen i stå med sine flertall i kongressen.

Hillary Clinton framstod i går som en kald og manisk smilende trefigur fra Mario Caprinos vei på Snarøya.

Det som blir viktig nå er å henge seg på Trumps lovnad om å stoppe forhandlingene om TiSA og TTIP, særlig med hensyn på ISDS (Investor-State Dispute Settlement).

Hovedproblemet til USA (og Norge) er at kapitalismen har svinget fra produksjonskapitalisme til pengebingekapitalisme. Skattelette til kapitalistene fører ikke til flere arbeidsplasser. 

De senker minstelønnene, de flagger ut, de utarmer forbrukerne de forventer at skal kjøpe varene deres og betale skatt sånn at staten kan løse dem ut (bail out) når de har sprukket en boble. Ved å ta fra folk både lønn og skattbar inntekt, avskaffer kapitalistene det markedet kapitalismen er avhengig av.

Internasjonal kamp om forbrukere 
Amerikanske kapitalister forventer at alt bare skal peke oppover (for dem selv, lenger ser de ikke). Dermed må de sikre seg nye forbrukere. Ikke i Mexico, Brasil, India eller Kina der de har produksjonen sin, men i Norge og EU. 

Derfor vil de ha frihandelsavtale, men på død og liv også retten til å saksøke stater, altså at firma kan saksøke Norge. For eksempel et farmasøytisk firma; Om Stortinget innfører strengere krav til dokumentert virkning, mot bivirkninger, for testing, og/eller å tillate kopipreparater, slik at det amerikanske firmaet risikerer redusert inntjening på omsetningen til Norge.

Øverstkommanderende Trump blir en realitet 20. januar 2017,
og “The Donald” har allerede strøket i lovpålagt hemmelighold.
Mest farlig for seg selv

Clinton er flinkest til å mele sin egen kake. Og å misbruke systemet. Trump er rett og slett ikke flink. Og kan ikke systemet. Og klarer ikke holde kjeft. Han må ha god hjelp. Og han kommer til å være USAs mest utsatte person, mer utsatt enn soldater i Midtøsten med en fot på ei mine. Og ikke terrorutsatt. Vi risikerer å få se et sjokkerende transparent USA. Inntil en av de hemmelige tjenestene vinner kappløpet om å stoppe kjeften på ham.
Lagre

Lagre

Lagre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s