Varg ble Ulv

werewolf_viking

Det är lite märkvärdigt. Varg är det gamla norska ordet för varg. Jag har ingen aning hur det blivit ulv.

Å ena sidan kan det vara dansk, sedan den på norsk kallade 400-årsnatten 1380-1814. Å andra sidan kan det varit nån berättelse som farit som en saga över landet om en herde som flydd från får och eld och flöjt och stake vid syn av en varg som var så ful som fulaste man i mannaminne, en man vid namn Ulv.

Ulv var i och för sig ett vanligt namn i Norge på den tiden. Eller dom tiderna. Men jag tror det är mera logiskt om det är så att det kommit till Norge via Danmark, sedan den där fule Ulv var ökänd efter sina vikingaräder i England (wolf) och i germanska områden (wolf).

Det hör med att detta var tider när danskarna inte blivit lika språklig påvärkade av fransmän (loup) som dom blev under Napoleons-krigarna. Denna påvärkan har inte drabbat Sverige värre än att dom har fått en tecknat varg på några påsar cheez doodles från O.L.W. (olw).

bronspla%cc%8at_fr_torslunda_sn_o%cc%88land
Bronseplate fra Torslunda sogn på Öland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s