«Vad liten bibel du har»

«Framtiden är bärbar», sägs det. «Framtiden är trådløs». «Digital musik har kommit för att stanna». Det talas om musik. Om ljud, trots våra öron är 1 och 2 — inte 1 och 0. Bärbarhet mäts i hur litet nånting är. Men i min bokhylla ligger en mycket liten «bok», som döljer rejäl HiFi-ljud, och allt ljud som kommer ut är analogt, vetja.
43334681 - digital audio or music software concept. laptop and loudspeaker. 3d
(Copyright: maxxyustas / 123RF Stock Photo Gjengitt med tillatelse.)

Alla digitala ljudkällor är komprimerade. När dom talar om «lossless» ljudfiler, jämförs det med CD, som är en kompakt, alltså komprimerad, digital kopia av ljudet från inspelningen. Man har talat om MP3-filer som har CD-kvalitet. Sen om «okomprimerad» WAV, och om nya «lossless» format som är bättre än CD.

Them Bits, Them Crazy Bits.
Man får köpa sådan musik redan nu, och pyttelilla 2L i Oslo, som legat beslag i hälften av alla nomineringar till amerikanska Grammy i kategorin Best Surround Sound Recording dom två senaste åren (3 av 5 i fjol, 2 av 5 i år) levererar ljuden i et otal format på samma två skivor. Albumets låtar följer med på 320 kbps MP3-kopior som inte är vanliga kopior, men separat mastrade spår optimerad för MP3. Tidigare kompletterade de med «lossless» FLAC-filer i 1422 kbps 24 bit 96 kHz upplösning, men på sistone har de blivit pionjärer för det nya MQA-formatet.

ESS_DAC-chipÄven att spela av FLAC (och Apples egen ekvivalent ALAC) i høg upplösning kräver 1) jättebra högtalare eller hörlurar, 2) toppen högtalarkablar, 3) en spelare med toppen material i kablar och anslutningar, syrefria kablar och dom rätta anslutningsformaten, och kanske viktigast av allt, i varje fall dyrast av allt, en kanon D.A.C. – digital/analog converter. Det är chippet som gör om digitala data till hörbara analoga vågor.

Dac And Cover.
Det är dac som är svagaste länken i konsumenters avspelningsutrustning. Dom finns i olika kvaliteter, i olika upplösningar. Det sitter en i dom flesta nya integrerade förstärkare, i CD-spelare, i hemmabioreceivers, Blu-ray spelare, SACD-spelare. Det måste vara en i mobiltelefoner, MP3-spelare och andra digitala musikspelare med hörlursuttag.

Själva dac-et är mindre än ett frimärke. Men det kan kosta 20 kronor och låta som en colaburk med getingar. Och den kostar 20 för att av 10.000 man tillverkar, så slängs säkert 9.500 på grund ut av synligt fel i en krets. Och den kan kosta 20.000, och låta som en dröm. Och den kostar 20.000 för att teknologin är mera avancerad, och för att av 10.000 man tillverkar, så slängs säkert 9.950 på grund ut av synligt fel i en krets.

Kicking Cans.
Men det vill ändå låta som en colaburk med geting om man inte vill spendera mer än 1.500 på högtalare och 150 på högtalarkablar och anslutningskablar.

pro-ject-maia

Jag kan visa hur man hör skillnad, för att jag har hittat rimliga högtalare som levererar all ljud hörbart i uppseendeväckande balans även i försvinnande lågt ljudvolym. Min bror tror man måste ha stor och dyr utrustning. Man kan knappast se min stereo.

Han: «Vad liten bibel, du har?»
Jag: «Ja, du får slå den på, så får du höra! Ja, du får slå på plånboken också, annars blir det inget ljud. Tat lugnt, jag har fjärrkontrollen.»
Han: «Bibl…»
AC/DC: «Hiiiiiiighwayjjj to Hell…»

Lost Highway.
Men kom i håg, allt digitalt är kopior, och kopior är ett skitjobb att få bra till. Massproduktionen har gjort musikindustrin en björntjänst. Allt skal ut digitalt. Och skillnaden på det digitala och det analoga blir enorm.

Vinyl LP har inmejslat själva ljudet. Det digitala har plåtat, komprimerad, konverterat, överfört, och så ska det buffras, re-konverteras, dekomprimeras och projiceras, och sedan förstärkas.

En dator ska läsa av en lång rad med ettor och nollor. Att göra det med 24 ögon (bits), ger bättre resultat än med 16. Om det laddas 1,4 miljoner bitar  i sekunden ger bättre resultat än bara 320.000 (bps=bits per sekund). Att få med sig 192.000 händelser i sekunden ger bättre resultat än bara 44.100 svängar (Hz).

Från en vinylskiva skal det bara förstärkas. Ljudet är det samma hela vägen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s