Terninger i Skjegget

terningerMan kommer aldri unna terningen. Egentlig er det bare skalaen som har forandret seg fra 1-5 stjerner til 1-6 stjerner. Eller andre symboler. Men hvorfor ikke bruke skjegglengde?

Nei, jeg mener ikke at man skal ha 1 til 6 skjegg i filmanmeldelsen, musikkanmeldelsen, regjeringsmiddags-deltaker-kjoleanmeldelsen eller hva det nå er. Skjegg kommer i forskjellig form og farge, lengde og fravær, og noen skjegg er mer velkjente enn andre.

Her er noen forslag til mer og mindre velkjente skjegg i valører fra 1 til 6. Nei, fra null til seks. Vi begynner like gjerne med:

Null Skjegg!
0_adolf-hitlerJa, Hitler-bart er ikke bare null skjegg, det er skikkelig bånn i bøtta. Ekkelt! Forkastelig! Men gjenkjennelsesfaktoren skulle være maksimal.

Uansett, ingen bør gi null. Verken på terningen, stjerningen eller på skjeggometeret. Så vi gir Hitler sparken.

Nei, vi kunne ikke like gjerne gitt Stalin «null skjegg»-plassen. Men vi kunne like gjerne sparket også han. La det være sagt.

1 på skjeggskalaen.
1_Vladimir_LeninLenin. Vladimir Ильич Uljanov. Han er også svært gjenkjennelig. Mange vil ha det til at han var like ille som Stalin. Han var teoretiker som sammen med Marx og Engels formet både kommunistiske, sosialistiske og sosialdemokratiske idéer. Det var Lenin som vant fram, både med bolsjevismen og med «proletariatets diktatur». Hvem er det vi lurer? «Proletariatet, det er meg», liksom. Det gikk så langt til at han og bare han skulle godkjenne alt i hele den vidstrakte sovjetunionen, så det ble køer, og maten kom ikke fram til ukrainerne, blant andre.

Skikkelig dårlig stelt, med andre ord.

Skjeggekast 2.
3_Ali_Khamenei
Noen som drar kjensel på denne haken? Mange som ønsker å dra hardt i den. Dette er ingen kommunist. Ikke er han nazist. Hans jobb er riktignok å fronte en revolusjon, men han er ikke noen Castro. Han har samme tittel som langt mer kjente Khomeini, og må vel kunne kalles en slags verdensmester i ytterliggående dobbeltmoral, til tider overgått av en president med like langt skjegg, Hassan Rouhani, skjønt president, det er ayatollah Ali Khamenei som er Irans øverste leder.

Okei, så skal vi ikke lage atombomber av det. Men vi
tredobler eksekusjon av dødsstraffer, okei?
Neitakk!

Skjegg 3.
2_karl_marx
Karl Marx, ja, nå begynner vi å snakke skjeggstørrelse her. I motsetning til Lenin, skulle ikke Marx akkurat styrte og styre noe. Han klarte imidlertid å fyre opp ismer under de revolusjonære. Han filosoferte oss fulle av klassekamp og fremmedgjøring. Mange gode teorier, men det var ikke akkurat godt skikket til å utføres ved å overføre makt i hendene på folkflest-mennesker. Ikke den gangen heller.

Gode tanker, dårlig gjennomført.

Skjeggelangt 4.
4_Egil_Hegerberg
Her kom det et hopp, dere. Fra elendighet, elendighet og elendighet til bra saker, kunst og kultur, og skjeggelengder som kan måle seg med ugler i mosen. Det har vært anmeldernes (og de anmeldtes) store skrekk, denne evinnelige fireren. Den «er egentlig veldig bra», men på folkemunne er det «bare en firer, jo».

Med hoppet fra revolusjoner og diktatorer til Bare Egil, har forbidden.blog slått et skikkelig slag for at firærn er go’!

5-skjegg!
5_Trygve_Seim
Hvem er dette? Var det ikke meningen at det skulle være ordentlig kjente ansikter? Ansikter, liksom. Det handler om skjegg. Da går det også an å bruke skjegglengden til å gjøre innehaveren litt ekstra kjent. Denne karen ér kjent, prisvinner, stor i utlandet, han kan faktisk kalles sin generasjons «Jan Garbarek». Altså en av de største i europeisk jazz! På saksofon! Trygve Seim!

Han kan vel aldri ha fått noe dårligere enn femmer på skalaer som går til seks.

Skjegget som sier 6:

6_Mester_Mer er det ikke å si om den saken!

Lagre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s