Miljøsvin Og Miljøsvin

Så er det første søndag i advent. Shoppingsentre har åpent. Oslo sentrum er en magnet. Men i år er det dårlig med parkeringsplasser.
65740210_m
Copyright: halfpoint / 123RF Stock Photo

Svært mange parkeringsplasser i Oslo sentrum er fjernet. Det er del av kommunens miljøsatsing. Dessuten er bompasseringsavgiften til Fjellinjen økt fra 22 i desember 2016 til 49 og 59 i år. De rødgrønne vil at flere skal reise kollektivt.

Shopping er sterkt forbundet med volum av varefulle bæreposer. Kanskje især juleshopping. Er det noen som vet hvor mye bagasje det er plass til på en rutebuss, en trikk eller et lokaltog? Om man leter, står det skrevet at det ikke er beregnet at man skal ha med seg mer bagasje enn man kan ha i fanget. Ellers kan man bli bortvist.

🛍

Nå har det seg altså slik at folk kjøper seg stasjonsvogner for å få med seg mange og store ting, særlig når de shopper. I innføring i sosialøkonomi på videregående heter det at shoppingsentre utenfor byene baserer seg på at forbrukerne har stasjonsvogner og frysebokser. Dessverre gjelder samme lokaliseringsprinsipp også shopping i Oslo sentrum.

24396075 - christmas tree shopping with the family
Copyright: gnicolson / 123RF Stock Photo

Parkeringspriser på 80 kroner timen og bompasseringsavgift på 49 og 59 kroner står ikke i veien for herr og fru stasjonsvogn og tenåringsbarna deres. Men hva skal de gjøre når det ikke er mulig å parkere i Oslo sentrum? Kjøre et annet sted? Javisst. Til glede for handelsstanden mellom Sørenga og Frognerparken.

Men ikke i morgen. Ikke på søndagene i advent. Da får vi oppleve at pappa diesel kjører rundt og rundt og rundt i sentrum mens mamma diesel og ungene deres shopper i noen timers tid. Sikkert bra for miljøet. Alternativet ville vel være at handelsstanden i selveste Oslo sentrum mistet omsetning. Og det går jo ikke an?

🛍

Netthandelen kommer uansett til å ende med størst oppgang. Hvor mye det vil skyldes parkeringsproblemene i bykjernene kan man bare gjette. Oslo bør helst være svært utsatt, noe annet vil være ulogisk. Vel å merke dersom man ser bort fra alle feilsorteringer i posten;

Min post-i-butikk er så langt sørøst i Oslo kommune man kan komme. Hittil i julehandelen har halvparten av innkjøpene mine havnet på Rema Ellingsrudåsen, så langt nordøst i Oslo man kan komme. 22 kilometer. Jeg har like langt til Joker Eiksmarka, post-i-butikks nordvestre utpost. Og minst 98 kroner i bompenger.

🛍

47035436_m
Copyright: alenkasm / 123RF Stock Photo

Det skal bli ekstra interessant når statistikken over årets julehandel kommer. Blir det nedgang i bykjernene? Blir det oppgang i utkantene? Hva med netthandelen etter nedskaleringene og prisøkningene hos Posten?

Uansett hvordan man vrir og vender på det, blir det dårlig miljø for pustende, bilende, syklende, bussende, shoppende, post-i-butikkende — og altså selgende i Oslo sentrum. Ha en god advent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s